FVSZME - Aktualitások Magyar információk - Megalakult a Gazdatanácsok Szövetsége -


Megalakult a Gazdatanácsok Szövetsége

9 február 2013

2013. február 2-án (Gyertyaszentelő Boldogasszony napján) a Fejér megyei Kajászón, mintegy 100-120 fő jelenlétében és 48 szavazati jogú (rendes) taggal a székely székek mintájára, a székely rendtartás alapelveinek megfelelően alakult meg a Gazdatanácsok Szövetsége, amely Dr. Boór Ferenc személyében egyelőre egyetlen szövetségi tisztségviselőt, a titkárt választotta meg. A gazdatanácsok településenkénti megalakulását Rácz Sándor, a Magyar Földvédő Mozgalom elnöke, a Magyarok Világszövetségének tiszteletbeli elnöke kezdeményezte.

 

A Gazdatanácsok Szövetsége Alakuló Gyűlésének határozata és állásfoglalásai

A Gazdatanácsok Szövetsége 2013. február 2.-i Kajászóra összehívott alakuló gyűlésén jelen lévő tagok (48 szavazati jogú taggal) egyhangúlag elfogadják a Gazdatanácsok Szövetsége Alapító Nyilatkozatát és Bejelentő iratát, amellyel a Gazdatanácsok Szövetségét megalapítottnak nyilvánítják. Egyúttal rögzítik, hogy csak és csakis azok a Gazdatanácsok tekinthetők a Gazdatanácsok Szövetsége részének, amelyek az elfogadott nyilatkozat szellemében eljárva az egységes (az illetékes polgármester és jegyző átvételt igazoló ellenjegyzésével hitelesített) Bejelentő irat másolatát és a megalakulást és tagságot igazoló jegyzőkönyv másolatát megküldik a szövetség hivatalos @-levél címére. A Gazdatanácsok Szövetsége a mintegy 4 hét múlva esedékes Küldöttgyűlésig a kapcsolattartás, a dokumentumok, a levelezés egységes kezelése, szervezése és hitelesítése és a szervező titkárság létrehozása érdekében egyetlen, szövetségi titkári tisztséget alapít, melyre 1 ellenszavazattal Dr. Boór Ferencet (a Székesfehérvári Gazdatanács tagját) választja meg. A Küldöttgyűlésig a szövetség hivatalos honlapja: http://gazdatanacs.blogspot.hu és @-levél címe: gazdatanacs@gmail.com.

A Gazdatanácsok Szövetsége alapító tagjai ugyancsak egyhangú szavazással kimondják, hogy

1.    A Gazdatanácsok Szövetsége teljes mértékben egyetért a TAHSZ V. Országos Értekezlete Magyar Nemzet- és Földvédelmi Közindítványa című dokumentum követeléseivel és a 2012. szeptember 4.-i kajászói gazdagyűlés közindítványával. Felszólítjuk a Nemzeti Földalapkezelő Szervezetet (NFA) és a Vidékfejlesztési Minisztériumot, a kormányt, hogy a törvényesség helyreállítása érdekében azonnal állítsa le és vonja vissza az NFA kormányprogrammal és a vidék, a helyi gazdák érdekeivel ellentétes pályázati rendszerét (feltétel-, pontozás-, elbírálás-, …) és az azzal létrejött eddigi összes földbérleti szerződést.

Kártalanítsák azzal a helyi gazdákat, akik törvényes szerződést kötöttek, hogy átmeneti megbízási szerződéseket kötnek velük és helyi gazdatársaikkal mindaddig, míg a helyi gazdákat bevonva ki nem alakítják a kormányprogramban meghirdetett és a földtörvény folyó vitájában is a kormány képviselői által is hangoztatott valódi nemzeti egyetértést teremtő földbérleti pályázati rendszert. Követeljük, hogy a „helyi” végre a jogszabályokban is „helyi” legyen, azaz a „helyi gazda” a település közigazgatási határain belül és legalább öt éve helyben élő és gazdálkodó legyen.

2.    A Gazdatanácsok Szövetsége leghatározottabban kiáll az őstermelők, kistermelők, családi gazdálkodók és azok versenyképességét biztosító szövetkezések mellett és elutasítja “az integrált mezőgazdasági termelésszervezésre” vonatkozó rendelkezések szerepeltetését törvényekben, rendeletekben, helyette a családi gazdaságokra és a szövetkezetekre érvényes szabályok meghatározását tartja szükségesnek.

3.    a Gazdatanácsok Szövetsége megállapítja, hogy a 2005 évi Agrárdemonstráció követelései, a létrejött egyezség ellenére, a mai napig nem lettek végrehajtva, így többek között elmaradt az egyre növekvő ÁFA kulcs kompenzálása, ami ma már burkolt adózást jelent. Azok, a magukat érdekvédelmi szervezetnek nevező szervezetek, akik erről meg is állapodtak az akkori kormánnyal, sem a megállapodás betartását, sem az időközben emelt ÁFA kulcs további kompenzálását nem követelik, az őstermelőket magukra hagyták. A Gazdatanácsok Szövetsége követeli a kompenzációs felár korrigálását!

4.    a Gazdatanácsok Szövetsége tiltakozását fejezi ki a jelen folyó Agrárkamarai választással kapcsolatban, azt törvényellenesnek tartja, ezért követeli:

–  a választások azonnal felfüggesztését és

–  új választási szabályzat elkészítését, mely biztosítja a demokratikus, alulról építkező agrárkamarai választást, ahol egy tag egy szavazattal rendelkezik, minden tag jelölhet és jelölhető.

 

Kelt: Kajászón, 2013. év Jégbontó hava Gyertyaszentelő Boldogasszony napján (február 2-án)

Gazdatanácsok Szövetsége

Tisztelettel:
Gazdatanácsok Szövetsége Sajtószolgálat
http://gazdatanacs.blogspot.hu

 

A  szövetségbe nem kevesebb, mint a települési Gazdatanácsok százait, ezreit várják az alapítók, s majd az élet adta szabályok alapján egymással szervesen (közigazgatási határaikkal szomszédosan) szerződő feles, harmados, …. majd körzeti, térségi Gazdatanácsokkal együtt felépülő szerveződéseinek megerősítését is remélik, a mintegy 4 hét múlva esedékes Küldöttgyűlésig – hirdeti az alakuló ülésről kiadott közlemény.

Forrás:
MVSZ Sajtószolgálat
7736/130208

 

Rácz Sándor 2012. december 1-én, Kajászón elhangzott kezdeményezése – amelyet a Hír tévé is közzétett – ide kattintva érhető el.


Aktualitások, Magyar információk

Független Városi Szövetség - Magyar Egyesület 2012 | Levél a honlap készítőjének